Groningen is een duidelijke reisaanbeveling voor een (spontaan) weekendje weg of korte trip! De Nederlandse stad met zijn bijna 200.000 inwoners heeft een hele mooie binnenstad. Het scoort met de grote markt en de vele kleine winkeltjes, die gelukkig nog voor een groot deel verschillen van de bekende ketens in Duitse winkelstraten.

Ons hotel voor de korte trip was “The Students Hotel”. Het is pas medio 2016 geopend en is ideaal gelegen om de stad te verkennen. Na een korte wandeling van nog geen 10 minuten stond je midden in het centrum. Naast de winkelgekte biedt de stad natuurlijk ook meer cultuur.

Een bezoek aan het Groninger Museum is een vast onderdeel van het weekend. Dus als je van moderne kunst houdt, mag je een bezoek niet missen! Grenzend aan de binnenstad ligt een prachtig park, waar u ook heerlijk kunt ontspannen van het winkelen.

Martinitoren – de kerktoren op het marktplein van Groningen

Midden op het marktplein staat een kerktoren met de Martinitoren, van waaruit je een heel goed overzicht van de stad krijgt (entree 3 euro). Wil je dieper in de geschiedenis van de stad duiken, boek dan een rondleiding bij het VVV-kantoor voor de Martinitoren. Sommige rondleidingen worden ook uitgevoerd door Duitse studenten die zijn ingeschreven aan de plaatselijke universiteit.

Natuurlijk verlevendigen de 50.000 studenten het stadsbeeld heel erg – passend, er zijn veel bars, cafés, clubs in Groningen … Al met al is het meer dan een weekend en zeker een goede aanleiding voor een tweede en derde bezoek!

Centrum Groningen

De binnenstad van Groningen is compact. Zo kun je met een gerust hart je auto achterlaten in de ondergrondse parkeergarage en kun je werkelijk alles in het centrum te voet bereiken. In de directe omgeving van het hotel vonden we twee leuke adresjes voor de avond met het Perzische restaurant Topoli en café De Toeter. Het restaurant is relatief klein – het eten zelf was erg lekker en de service erg vriendelijk. In Pub De Toeter (klinkt niet zo vriendelijk in het Duits) heb je de ongelooflijke selectie van vele tapbieren, 120 andere soorten uit flessen, speciaalbieren en zogenaamd 300 verschillende soorten whisky.

Godzijdank is de weg naar het hotel kort – het is om de volgende hoek … Of het nu een pub of een club is in de avond. In de ochtenden mag een bezoek aan de markt in het centrum niet ontbreken! De klassiekers zijn natuurlijk kaas, worst, brood en fruit.

Visliefhebbers vinden hun gading op de Vismarkt in Groningen! Omdat je van zoveel shoppen natuurlijk honger krijgt, moet je zeker een portie kibbeling of de (Belgische) frietjes meenemen. Natuurlijk mogen de tulpen in Nederland, die de vele lokale dealers tegen redelijke prijzen aanbieden, niet ontbreken.

Vismarkt, Grote Markt en Folkingestraat

Trouwens, vanaf de Vismarkt is er ook de Folkingestraat, dat is echt een leuke straat met de kleine winkeltjes. Niet voor niets is de straat uitgeroepen tot een van de mooiste winkelstraten van Nederland.

Wil je trouwens korting op diverse recreatiemogelijkheden en dagjes uit? Dan is de kortingskaart van nappas.nl misschien iets voor je. Je kunt daarmee op diverse dagjes uit leuke kortingen krijgen, zeker het proberen meer dan de moeite waard.