Heb jij de innerlijke avonturier in jezelf opgeroepen en ga je binnenkort een bergwandeling doen? Dan is een goede voorbereiding essentieel! Of je nou dagtrips gaat doen of ook gaat overnachten onderweg, de juiste spullen en voorbereiding maakt jouw bergwandeling een stuk aangenamer. Lees nu verder en ontdek wat je nodig hebt! 

Spullen om te navigeren 

Niet iedere wandelroute in de bergen staat goed aangegeven. Het is zaak om je goed in te lezen in de route en eventueel een wandelgids aan te schaffen. In zo’n wandelgids vind je aanknopingspunten om het juiste pad te blijven volgen. Verder komt een kompas altijd goed van pas en kun je op je telefoon apps downloaden die de paden aangeven (ook zonder internetverbinding). 

Goede wandelkleding 

Een fijne wandeling begint met goede wandelschoenen. Stevigheid van de schoenen zorgt ervoor dat je enkel minder snel geblesseerd raakt en het profiel van de schoenen zorgt dat je goed kunt klimmen of dalen zonder uit te glijden. Verder is het belangrijk om te temperaturen goed in de gaten te houden en (regendichte) kleding mee te nemen voor alle mogelijke temperaturen. Het weer in de bergen kan namelijk binnen no-time omslaan, vooral in de namiddag en avond. 

(Lichtgewicht) kampeerspullen 

Wanneer je een wandelroute gaat volgen ontkom je bijna niet aan kamperen. Of je nou gaat wildkamperen of campings langs de route op zoekt, je kampeerspullen moeten lichtgewicht zijn. Eén te zware tas is namelijk één van de meest voorkomende redenen om de wandeling te staken. Zorg dus voor een goede lichtgewicht tent, slaapmat en slaapzak.  

Overige noodzaken 

Wanneer je loopt in de bergen ben je vaak ver van de beschaving verwijderd, terwijl je je soms op verraderlijk terrein begeeft. Het is dus belangrijk om zelf spullen bij je te hebben in het geval van nood. Hierbij zijn een EHBO-set, isolatiedeken, fluit (om hulp te vragen) en telefoon essentieel. Met de telefoon kun je de nooddiensten bellen mocht dit nodig zijn. Verder doe je er goed aan om een reishanddoek mee te nemen en uiteraard zonnebrand.